School in eigen dorp of stad

0
2027
schoolkeuze

De schoolkeuze voor je kinderen is erg belangrijk. Het is belangrijk dat jij als ouder je er thuis voelt en gehoord wordt. En het is van belang dat je kind er een prettige schooltijd heeft. Kinderen van de basisschool zitten een groot deel van de week op school. Een fijne gedachte als jij als ouder weet dat deze plek oké is. Woon je al wat langer in een dorp of stad dan weet je welke scholen er zijn en waaruit je kunt kiezen. Je kunt je een idee vormen van de school door de ervaringen van andere bewoners van de stad of het dorp te vragen. Verhuis je naar een andere stad of naar een ander dorp, dan is het belangrijk dat je vooraf bekijkt of er scholen zijn en welke. Je kunt rondvragen hoe een bepaalde school staat aangeschreven. En uiteraard bezoek je de open dag die elke school eens per jaar houdt.

School op afstand

Ben je op zoek naar speciaal onderwijs, naar een openbare school, een Jenaplan school of een andere bijzondere school? Dan is het mogelijk dat jouw kinderen daarvoor naar een andere stad of een ander dorp moeten reizen. Is de afstand niet te groot voor basisschool kinderen? Kunnen zij op de fiets naar deze school? Moeten zij met het openbaar vervoer en wat zijn de kosten daarvan? Is er geen openbaar vervoer, ben je in de gelegenheid je kinderen elke dag te brengen en op te halen? Er komen veel vragen op je af als je de juiste school voor je kind zoekt. Sommige ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen met buurtkinderen samen naar school kunnen gaan, informeer in jouw buurt.

Bezoek de open dagen van scholen

Ben je er nog niet uit welke school het meest geschikt is voor jouw kinderen? Bezoek dan in elk geval de open dagen van de scholen, die in aanmerking komen voor het plaatsen van jouw kinderen. Dat kunnen basisscholen zijn, maar ook voor vervolgopleidingen is het aan te raden de open dagen te bezoeken samen met je kinderen. De scholen waar de kinderen op het moment van de overstap zitten, bereiden de kinderen ook goed voor en bezoeken soms ook met de klas of groep de toekomstige scholen. Tijdens de open dagen kun je door de hele school lopen en soms zelfs de kinderen aan het werk zien. Dit is een schooldag met een feestelijk randje. Het is daarom aan te raden om ook daarna of van te voren een afspraak te maken met de directeur of directrice van de school voor een bezoek en een praatje.