Wat is nu écht het verschil tussen sparen en beleggen?

0
951

De twee termen “sparen” en “beleggen” worden vaak door elkaar gebruikt, maar in werkelijkheid bezitten ze totaal verschillende eigenschappen. Volgens het Oxford woordenboek betekent sparen “een hoeveelheid van iets, zoals tijd of geld, die je niet hoeft te gebruiken of uit te geven” en investeren betekent “de handeling van geld in iets investeren”. Welke verschillen zijn er nog meer tussen sparen en beleggen

Wat is sparen en wat is beleggen?

In financieel opzicht is sparen meestal het bedrag dat je overhoudt na uitgaven, en dat je gewoonlijk op een bank zet. Stel, meneer A verdiende 200 euro. Hij besteedde 50 euro aan uitgaven zoals huisvesting, kleding en andere zaken. De overgebleven 150 euro zijn zijn spaartegoeden, die hij gewoonlijk in een bank deponeert. Beleggen zijn echter het bedrag dat overblijft na de uitgaven, en dat gewoonlijk in een andere investeringsbron wordt gestort die winst oplevert.

Beleggen in de praktijk

Neem het voorbeeld van meneer A. De 150 euro die overblijft, na zijn uitgaven, wordt in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Na een bepaalde tijd is het winstrendement dat hij verdient 25 euro. Dus, na een bepaalde tijdspanne bedraagt de verdiende 175 als extra inkomen. Maar, in het geval van sparen, als je de $50 in een vast-deposito regeling stort, dan krijg je na de vervaldag van de regeling uiteindelijk ook 25 euro.

Waarom sparen niet hetzelfde is als beleggen

Betekent de bovenstaande rekensom dat sparen hetzelfde is als beleggen? Daar kunnen we een duidelijk antwoord op geven: nee. Dat komt omdat het concept van vaste deposito’s ook een investering is. Sparen betekent liquide geld dat beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Als je eenmaal begint te sparen, wordt het een gewoonte om geld opzij te houden voor toekomstige noodgevallen. Beleggingen zijn een stap verder naar sparen, want als de hoeveelheid spaargeld toeneemt, is het haalbaarder om je geld ergens te beleggen.