Hoe zorg je voor een betere sfeer op de werkvloer

0
1231
groepsuitje

Het werken in een team is voor velen een fijne manier van werken, maar voor werkgevers kan het ook een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je team zich echt als een team gaat gedragen en de sfeer onderling optimaal is? Om maximaal resultaat op de werkvloer te halen is een goede sfeer in het team van medewerkers. Wij geven je graag een aantal tips om de sfeer op de werkvloer te verbeter.

Betrokkenheid

In veel gevallen is betrokkenheid binnen het team een belangrijk onderdeel. Door het team betrokken te laten voelen bij allerlei beslissingen, plannen en andere belangrijke zaken, geef je een gevoel van vertrouwen. Binnen het team is het ook van belang om hierover open naar elkaar toe te zijn. Wat verwachten we van elkaar, wie heeft welke rol en waar werken met het hele team naar toe? Betrokkenheid zorgt voor een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel, en dat kan een positieve invloed hebben op de sfeer op de werkvloer.

Ontspanning

Als team van collega’s heb je als eerste doel om de doelstellingen van het bedrijf te behalen. Het is niet noodzakelijk dat iedereen elkaars beste vriend is, maar een goede klik tussen teamleden is wel een pré. Een manier om dat te versterken, is door ruimte in te bouwen voor ontspanning in de vorm van een afdelingsuitje of teamactiviteit. Op zulke momenten leer je je als team op een iets andere manier dan normaal kennen. Door met elkaar om te gaan buiten de zakelijke omgeving, kan de band onderling versterkt worden en kan het groepsgevoel alleen maar groeien. Van een hapje eten of een gezamenlijke wandeltocht, tot een sportactiviteit of een gezellige borrel, alles is hier mogelijk. Wil jij met je team ook een van deze leuke teamuitjes ondernemen? Online kun je veel inspiratie vinden voor een leuke dag of avond!

Elkaar stimuleren

Teamgevoel kenmerkt zich door samenwerking, samen naar een bepaald doel toe werken en niet alles individueel willen oppakken. De teamleden hebben hier zelf ook grote invloed op. Elkaar motiveren om beter te worden, elkaar te helpen en stimuleren om het onderste uit de kan te halen is dan ook erg belangrijk. Spreek elkaar er op aan wat het belang is van een goed teamgevoel, en maak het bespreekbaar als je het gevoel hebt dat het in jouw team beter kan. Pas wanneer het besproken wordt, kan er iets aan gedaan worden.

Heb je het idee dat jouw team nog geen hecht team is en kom je onderling niet tot een oplossing? Bespreek het dan met de werkgever. Het is namelijk ook in het belang van de werkgever dat de sfeer op de werkvloer goed is. Wellicht dat er een bepaald budget is om hieraan te werken of is er in iemands netwerk een deskundige die hierbij kan helpen of kan adviseren. Men zal merken dat een goede werksfeer ook bijdraagt aan werkplezier en dat dat uiteindelijk gaat zorgen voor betere resultaten van het bedrijf. Voor iedereen iets positiefs dus!