10 redenen om geen WordPress te gebruiken

0
796

WordPress is een van de meest bekende content management systemen ter wereld. Anno 2022 bestaan er ruim 1.3 miljard websites en maar liefst 455 miljoen daarvan gebruiken WordPress. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Aan de ene kant is WordPress heel betrouwbaar. Aan de andere kant is het vrij lastig om nog een originele website te bouwen met WordPress. Het gebrek aan originaliteit is maar één van de redenen om te kiezen voor een alternatief. In dit artikel vind je nog tien andere redenen om niet te kiezen voor WordPress.

1 – Het platform is kwetsbaar

Een van de grootste redenen om geen WordPress te gebruiken is dat het platform nogal kwetsbaar is. Deze problemen leiden tot gevolgen van uiteenlopende ernst. Denk bijvoorbeeld aan zogeheten ‘backdoors’ als gevolg van verouderde software. Een hacker kan dan toegang krijgen tot de beheerdersaccount. In februari 2021 bleek maar weer eens hoe kwetsbaar WordPress is. Door een foutje in het Responsive Menu kwamen meer dan 100.000 WordPress websites in gevaar. Hoewel de plugin bedoeld was om voor een mooier menu op smartphones te zorgen, gaf het hackers toegang tot honderden WordPress site.

2 – Het platform kan voor beginners vrij complex zijn

In eerste instantie lijkt het bouwen van een WordPress website een fluitje van een cent. Het platform presenteert zich ook als zondanig. Het wil toegankelijk zijn voor iedereen, of je nu net begint met websites bouwen of er al ervaring mee hebt. Maar wie zich wat meer verdiept in het content management systeem ontdekt dat er ontzettend veel codes in verwerkt zijn. WordPress heeft op dit moment 1.960.581 regels code, die voor ongeveer 1000 regels aan Javascript en HTML zorgen. Maar wat is nu het probleem? Daar kunnen we een kort, maar krachtig antwoord op geven: hackers. Hoe meer codes er zijn hoe meer kansen cybercriminelen hebben om jouw WordPress website aan te vallen.

3 – Het is weinig origineel

Wie een WordPress site wil maken heeft de keuze uit verschillende thema’s. Dit zijn standaard ontwerpen die allemaal in een soort digitale bibliotheek te vinden zijn. Met slechts één klik is zo’n thema te installeren. Dat klinkt mooi, maar een originele en creatieve website krijg je er niet van. De kans is groot dat tientallen andere WordPress websites hetzelfde thema’s gebruiken. Wil je toch iets origineels? Dan is het mogelijk om een ander thema te downloaden. Daar is echter vaak een prijskaartje aan verbonden. Een andere optie is dat je een gratis thema helemaal zelf aanpast. Dat kost weliswaar geen geld, maar wel veel tijd.

4 – De plugins zijn niet altijd veilig

Dat het WordPress platform niet altijd veilig is komt mede door de plugins. Die worden door mensen ontwikkeld en zijn niet altijd honderd procent veilig. Het probleem is dat niet iedere WordPress plugin wordt onderhouden en verbeterd. Wist je dat slechts 1/3 van de WordPress plugins up to date zijn? Dat is slecht nieuws. Verouderde plugins zorgen soms technische problemen omdat ze te laat een update hebben gehad. Daardoor ontstaat er een veiligheidsrisico. Hackers proberen bijvoorbeeld malware rechtstreeks in een plugin te plaatsen. Kwetsbare WordPress plugins zijn bijvoorbeeld:

  • Yoast
  • SEOPress
  • WooCommerce
  • W3 Total Cache
  • Elementor

5 – De plugins doen niet altijd wat jij wil

Aan de ene kant is het geweldig dat WordPress duizenden plugins beschikbaar heeft. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor. Dat betekent echter niet dat een plugin altijd precies doet wat jij wil. Vaak is het op een bepaalde manier ontworpen en zijn er beperkingen. In dat geval moet je op zoek naar een andere plugin of zelf een plugin maken. En niet iedereen kan dat laatste. WordPress en bijbehorende plugins hebben veel mogelijkheden, maar uiteindelijk loop je toch vaak tegen grenzen aan.

6 – Updates hebben soms een negatieve impact op de site en plugins

Het is belangrijk om de bovenstaande kwetsbare plugins regelmatig te updaten. Helaas brengt dit een ander nadeel met zich mee. Updates verhogen weliswaar de veiligheid, maar hebben soms een negatief effect op de werking van de plugins. Soms zorgt een update er voor dat een bepaalde plugin of misschien wel de hele website niet meer goed werkt. Over het algemeen zorgen de basis updates van WordPress niet voor problemen. Bij de plugins is dat een ander verhaal. Ze kunnen bijvoorbeeld blokkeren of zorgen voor vertraging. En da zorgt er op zijn beurt voor dat jouw site trager werkt en minder goed wordt geïndexeerd in de zoekmachines. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

7 – Het is niet altijd even zoekmachine vriendelijk

Laten we dit vooropstellen: WordPress is niet voor niets een zeer populair platform om websites mee te maken. Het is echter niet het meest eenvoudige content management systeem voor mensen die weinig ervaring hebben met zoekmachineoptimalisatie. Met name de categorieën en tags die je aan pagina’s en berichten kunt toevoegen zorgen voor problemen. Artikelen worden vaak onderverdeeld in meerdere categorieën en bevatten meerdere tags. Soms beschouwt Google dit als dubbele inhoud en dat zorgt voor een lagere ranking in de zoekmachines. Hoe goed een WordPress werkt op SEO gebied is afhankelijk van degene die de site maakt en niet zozeer van het platform zelf. Iemand die over weinig ervaring beschikt kan per ongeluk een SEO-onvriendelijke WordPress site bouwen en dat is jammer.

8 – Het geeft vrij weinig creatieve vrijheid aan designers

Professionele designers zijn lang niet altijd blij met WordPress. Wie veel creatieve vrijheid wil om een bruikbare, functionele én visueel aantrekkelijke site te creëren kan wellicht beter een ander platform uitkiezen. WordPress is wat het opbouwen van een site betreft vrij beperkt. Het staat designers en ontwikkelaars niet altijd toe om bepaalde creatieve onderdelen te implementeren. Designers beginnen enthousiast aan een WordPress site, maar krijgen vervolgens het deksel op hun neus omdat ze hun ideeën niet kwijt kunnen. Wij begrijpen goed dat dit erg frustrerend kan zijn.

9 – Het is niet altijd even snel

De snelheid van een website is zeer belangrijk. Het heeft zowel invloed op de gebruikerservaring als de SEO, oftewel de indexering in zoekmachines. Maar de al eerder genoemde complexiteit van dit CMS, met allerlei codes, stijlen en plugins, heeft een negatieve impact op de laadsnelheid van sites. De server moet allerlei codes en data verwerken. De server loopt daardoor tegen zijn eigen limiet aan, met trage pagina’s als gevolg.

10 – Sites zijn niet altijd compatibel met de mobiele telefoon

Anno 2022 is het zeer belangrijk dat een website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat het compatibel dient te zijn met de mobiele telefoon. Op het moment dat je een site bezoekt op jouw smartphone moet het er precies hetzelfde uitzien als in Google Chrome, Internet Explorer of een andere browser. Het is niet de bedoeling dat de site onleesbaar is op de smartphone. Toch komt dit helaas vaak voor bij WordPress sites. En dat is jammer, aangezien Google mobielvriendelijkheid tegenwoordig erg belangrijk vindt. Een site die goed bereikbaar is op de smartphone wordt beter geïndexeerd. Mocht je toch een WordPress site willen maken, besteed dan voldoende aandacht aan de mobielvriendelijkheid.

Geen WordPress, maar wat is dan het alternatief?

Er zijn dus genoeg redenen op te noemen waarom het gebruik van een WordPress site geen goed idee is. Het systeem is nodeloos complex, niet altijd veilig en de thema’s zijn niet bepaald origineel te noemen. De vraag is natuurlijk wel: wat moet je dan doen? Wellicht zou je een op maat gemaakte website kunnen laten ontwerpen. Daar is weliswaar een prijskaartje aan verbonden, maar op die manier krijg je wel een site die je écht wil. Bovendien geef je een ontwerper alle creatieve vrijheid om een originele, mooie én snelle website te bouwen. Bovendien zijn dergelijke sites vaak compatibel met de smartphone, en dat is bij WordPress lang niet altijd het geval. Zelf bouwen is dus een goed alternatief als je echt jouw droomwebsite wil bouwen die een groot publiek bereikt.

Vorig artikel3 Dingen om op te letten voor een persoonlijke uitvaart
Volgend artikelHelp, haaruitval! Waarom ontstaat het en wat kun je er tegen doen?