Groene stroom en een groene bankbalans met zonnepanelen

0
2138
zonnepanelen

Onze elektriciteitsrekeningen zullen niet goedkoper worden de komende jaren. Fossiele brandstoffen worden duurder en laat nu net al onze energiecentrales daarop draaien. Of het nu aardgas-, steenkolen- of oliecentrales zijn, de stookkosten gaan omhoog. Vanuit het oogpunt van klimaat en duurzaamheid is dat niet erg. We willen immers onze aarde behouden voor toekomstige generaties. Gelukkig is er iets dat je kan doen om die extra kosten enigszins te compenseren en het milieu te redden.

Zonnepanelen als kostenbesparend middel

Uiteraard is het nogal een investering. Voor een goed stel zonnepanelen, omvormer en installatie ben je 4700 euro kwijt. Dat is voor zonnepanelen met een gezamenlijke output van 2500 Wattpiek. Omdat een tweepersoonsgezin om volledig zelfvoorzienend te zijn minstens 4000 Wattpiek moet produceren is er meer nodig. Dit komt met het huidige rendement op 16 panelen. Overigens is het in vrijwel alle gevallen zo dat een investering in zonnepanelen doorgaans binnen 10-11 jaar terug kan worden verdiend. Hoewel er dus kosten moeten worden gemaakt aan het begin, kan de installatie van zonnepanelen wel een winst opleveren.

Soorten zonnepanelen

Op de markt zijn monokristalijn, polykristalijn en dunne film zonnepanelen. De kristalijn panelen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit kristallen. Monokristalijn panelen hebben een hoger rendement, maar zijn ook duurder in de aanschaf. Dunne film panelen zijn veel goedkoper in aanschaf, maar hebben helaas een veel lager rendement waardoor deze minder populair zijn.

Op de hoogte zijn van energie eisen

Voordat je begint met het aanschaftraject voor zonnepanelen, is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van het verbruik van jouw huishouden. We gaven net al aan wat het gemiddelde verbruik is van de meeste tweegezinshuishoudens. Het is echter natuurlijk heel goed mogelijk dat jouw verbruik daarvan afwijkt. Daarom is het dus altijd verstandig om op de hoogte te zijn van jouw eigen energieverbruik. Zo weet je hoeveel zonnepanelen je nodig zal zijn en hoeveel dit je zal gaan kosten. In de meeste gevallen wordt gekozen voor zonnepanelen met een output van 250 Wattpiek per stuk. Het is daarbij echter wel belangrijk om te onthouden dat de optimale condities voor de meeste zonnepanelen liggen bij 25°C en een lichtinval van 1000 Watt per m².

Andere besparende maatregelen

Natuurlijk kunnen zonnepanelen je helpen een flinke besparing op jouw energiekosten te realiseren. Alleen zonnepanelen plaatsen is echter niet genoeg. Er is meer dat je kan doen en het wordt aangeraden dit daadwerkelijk aan te pakken. Isolatie van jouw woning is een van de eerste stappen. Alle elektriciteit of gas die door jouw huis gaat en om wordt gezet in warmte is tevergeefs, als die warmte meteen weer vervliegt en naar buiten verdwijnt. Het is dan ook verstandig jouw huis goed te isoleren en de warmte binnen te houden.

Uiteraard is er meer dat je kan doen, laat je dan ook goed informeren over de mogelijkheden om te besparen op jouw energierekening. Het is een leuke bijkomstigheid dat je tegelijkertijd helpt het milieu te redden.