Koolhydraatarme producten kunnen ook lekker zijn

0
1006
koolhydraat arm

Er zijn veel diëten gebaseerd op het gebruik van koolhydraatarme producten. De achtergrond is dat je overgaat op een voeding met meer eiwitten en minder koolhydraten. Uiteraard moet je om af te vallen ook minder energie uit je voeding halen dan dat je gebruikt. Een dieet combineren met meer bewegen geeft dan ook in het algemeen de beste resultaten.

Heb jij je streefgewicht bereikt, dan is het weer opletten voor het jojo-effect. Terugvallen in je oude eet-  en beweeggedrag leidt onvermijdelijk weer tot gewichtstoename. Het is allemaal bekend en simpel. Toch loopt het regelmatig fout en dat heeft ook veel te doen met verveling wat het eten betreft. Dat kan je voorkomen door te kiezen uit de grote variëteit in koolhydraatarme producten.

Waarom minder koolhydraat en meer eiwit?

Ons lichaam lijkt in veel opzichten op de verbrandingsmotoren die de mens heeft ontwikkeld. Er wordt brandstof omgezet in energie door verbranding. Bij mensen loopt dat nog wat ingewikkelder omdat er meerdere soorten brandstof kunnen worden gebruikt.

Koolhydraten vind je vooral in suiker en zetmeel. Het zijn eenvoudige moleculen en in het spijsverteringssysteem worden ze dan ook razendsnel omgezet in energie. Die verhoging van het bloedsuikerniveau in het bloed is vaak overbodig omdat de energie op dat moment niet nodig is. Het lichaam haalt deze energie weer uit het bloed en houdt deze in reserve als vetcellen voor mindere tijden. Die mindere tijden komen in onze welvaartsstaten alleen als je op dieet gaat. Let maar eens op als je een energierijke Mars of andere chocoladesnack neemt. Het neemt het hongergevoel maar heel tijdelijk weg.

Het voordeel van eiwitten

Ook eiwitten kunnen door ons lichaam omgezet worden in energie. Deze stoffen zijn echter beduidend complexer waardoor het langer duurt totdat dit gebeurt. Daarna wordt de energie ook gelijkmatig in het bloed afgegeven. Omdat het spijsverteringsstelsel langer bezig is om de eiwitten af te breken wordt er ook gedurende een langere periode geen signaal afgegeven dat het hongergevoel oproept. Je blijft door meer eiwitten te eten derhalve ook langer het gevoel houden dat je verzadigd bent. Let hierbij wel op dat je met alleen vervangen van koolhydraten door eiwitten er niet bent. Je moet tevens ook minder energie tot je nemen. Daarvoor hoef je niet per se minder te eten. Door veel groente aan je maaltijden toe te voegen, kan je ook die verzadiging bereiken.

Voorkom verveling bij je eten

Om een dieet goed te kunnen uitvoeren moet je een balans bereiken en dat wil nog wel eens tot minder variëteit leiden, omdat je bepaalde etenswaren gaat missen. Dat is niet nodig omdat er diverse speciale producten zijn die koolhydraatarm zijn en als vervanging kunnen gelden voor zaken die je mist. Een bijkomend voordeel hiervan is bovendien dat het met deze koolhydraatarme producten veel eenvoudiger is om bij te houden hoeveel koolhydraten je per dag binnenkrijgt. Maak het jezelf derhalve niet te moeilijk. Bij een dieet moet je iedere hulp die je kan krijgen gebruiken en vooral ook niet te snel willen gaan.