Welke zorg heb ik nodig?

0
2494
zorgbehoeftes

Nederland is een verzorgingsstaat. Dit in een sociaal systeem waarin de regering zorgt draagt voor het welzijn van zijn burgers. Denk daarbij onder andere aan goed onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen. Voor een passend zorgpakket kun je terecht bij een zorgverzekeraar. Maar hoe kom je erachter welke zorg je nodig hebt?

Zorgwensen in kaart

Nederland heeft in totaal 64 zorgverzekeraars. Bekende namen zijn onder andere CZ, Ohra Zorgverzekering en Interpolis. De zorgverzekeraars is worden door de bevolking zeer goed beoordeeld met een 8.2. De zorg in Nederland is over het algemeen dan ook prima geregeld. Het grote aanbod zorgt er echter wel voor dat kiezen vrij lastig is. Om toch de knoop door te hakken dien je duidelijk in beeld te hebben welke zorg je nodig hebt. Welke behoeftes, wensen en verwachtingen heb je wat betreft zorg? Het helpt om alles even duidelijk op papier te zetten.

Zorgbehoeftes

Als het goed is heb je een lijstje met zorgwensen op papier gezet. Dit is een belangrijke stap bij het kiezen van een specifieke zorgverzekeraar die aan al je wensen voldoet. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar welke zorg je de afgelopen tijd hebt gehad. Wellicht heb je last van een bepaalde aandoening of chronische ziekte waar je vorig jaar voor bent behandeld, zoals astma, suikerziekte of reuma. Het is belangrijk dat deze aandoeningen door je zorgverzekeraar worden vergoed.

Budget en aanvullende verzekeringen

Het kan ook zijn dat je door behandelingen juist minder last hebt van een bepaalde aandoening. In dat geval veranderd je zorgbehoefte en hoef je er misschien minder hoog voor verzekerd te worden. Hoe dan ook dien je bij het kiezen van bepaalde zorg altijd goed letten op het budget. Moest je vorig jaar bijvoorbeeld bijbetalen voor bepaalde zorg? Dan is het misschien handig om je er voortaan iets beter voor te verzekeren. Hou daarbij ook rekening met aanvullende behandelingen. Wanneer je intensief sport komt extra fysiotherapie bijvoorbeeld goed van pas. Hier ben je uiteraard meer geld aan kwijt, tenzij het aanvullende pakket deel uitmaakt van je verzekering. Het is wellicht ook mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen.

Veranderingen in privé situatie

Het beantwoorden van de vraag ‘welke zorg heb ik nodig?’ is een stuk eenvoudiger te beantwoorden wanneer je alles duidelijk in kaart hebt. Ook het budget dat je te besteden hebt is belangrijk. Aan de hand daarvan kun je een passende zorgverzekeraar kiezen. Op Geld.nl kun je makkelijk een zorgverzekering vergelijken. Natuurlijk kunnen zaken binnen een jaar altijd veranderen. Zo krijgen sommige personen te maken met veranderingen in hun persoonlijke situatie. Je krijgt bijvoorbeeld een kind, of je zoon of dochter bereikt de volwassen leeftijd en moet zelf premie gaan betalen. Dergelijke situaties hebben altijd invloed op je zorgverzekering. Wanneer dit vragen oplevert kun je het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar.