Hoe bereid je je voor op een veilige vakantie in de Dominicaanse Republiek?

0
1182

Een onbezorgde reis begint met een goede voorbereiding. Maak desnoods een lijst met zaken die je nog moet regelen. Zo zijn bepaalde documenten verplicht wanneer je wilt reizen naar Midden-Amerika. Voor sommige landen heb je meteen een visum nodig, maar dit geldt niet voor de Dominicaanse Republiek. Je mag namelijk maximaal drie maanden in dit land verblijven zonder visum. Na deze negentig dagen is het document wel verplicht. Overigens dien je wel in het bezit te zijn van een zogeheten toeristenkaart. Deze wordt in het Spaans de ‘Tarjeta de Turista’ genoemd. Doorgaans ontvang je deze kaart na het boeken via je reisorganisatie.

Hoe lang is de toeristenkaart geldig?

Eventueel is de kaart ook zelf te koop bij de Ambassade van de Dominicaanse Republiek in Den Haag. De toeristenkaart is dertig dagen geldig en kost tussen de 10 tot 15 euro. Andere documenten die je nodig hebt zijn een bewijs van je retourvlucht en een geldig paspoort. Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn om te kunnen reizen naar de Dominicaanse Republiek. Zorg er daarnaast voor dat het document minimaal één lege visumpagina heeft, zodat de douane er een stempel in kan zetten. Misschien heb je plannen om langer dan dertig dagen in de Dominicaanse Republiek te verblijven. In dat geval dien je met behulp van een registratieformulier een visum aan te vragen bij de Ambassade in Den Haag. Voor de aanvraag heb je een geldig paspoort en een pasfoto nodig. Daarnaast moet je aan kunnen tonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om langere tijd in de Dominicaanse Republiek te verblijven.

Voorzorgsmaatregelen op medisch gebied

Voordat je op vakantie gaat naar de Dominicaanse Republiek is het belangrijk om medische voorzorgsmaatregelen te treffen. Een vakantie in dit land kan namelijk een aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer je niet goed handelt. Zo heb je zonder inentingen de kans om hepitatis A en hepatisis B op te lopen. Maak een aantal weken voor je reis dan ook een afspraak met de huisarts of GGD voor de nodige inentingen. Daarnaast is het verstandig om malariapillen en Deet aan te schaffen. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek. Zowel de inentingen als insectenwerende middelen zijn hun prijs meer dan waard. Je kunt namelijk behoorlijk ziek worden van een prik van de malariamug. Met name ‘Malaria Tropica’ kan zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Een goed middel tegen Malaria is ‘Malarone’, die je kunt laten voorschrijven door de huisarts. Malariamuggen zijn met name actief tijdens zonsondergang en zonsopgang. Smeer je tijdens deze periodes extra goed in met Deet! Spuit dit middel zowel op onbedekte als bedekte lichaamsdelen.

Hoe is de gezondheidszorg in de Dominicaanse Republiek geregeld?

Deet beschermt je ook meteen tegen knokkelkoorts, ook wel ‘Dengue’ genoemd. Je kunt er koorts, huiduitslag en hoofdpijn van krijgen. Dit lijkt relatief onschuldig, maar kan een gezondheidsrisico vormen wanneer je niet op tijd ingrijpt. Ben je onverhoopt toch ergens ziek van geworden? Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter of een ziekenhuis. Veel resorts in de Dominicaanse Resorts hebben een eigen dokter, die je eventueel doorverwijst naar een specialist. De gezondheidszorg in dit land is goed geregeld, mits je een particulier ziekenhuis kiest. Deze zijn wat betreft kwaliteit vergelijkbaar met ziekenhuizen in Nederland. Zo spreken de meeste artsen er goed Engels. In de openbare ziekenhuizen is dit niet altijd het geval. Zorg er hoe dan ook voor dat je altijd goed verzekerd op reis gaat, om hoge medische kosten te vermijden.