Waarom reizen zo leerzaam is

0
2011

Uit een onderzoek van Booking.com is gebleken dat mensen steeds meer waarde hechten aan betekenisvolle reizen. Dit betekent dat ze tijdens hun reis iets nieuws willen leren, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Een vliegvakantie is niet alleen geweldig, maar ook leerzaam. Het geeft je bepaalde vaardigheden en inzichten die je nergens anders op doet. Wij hebben tien dingen op een rij gezet die je zeker leert tijdens het reizen.

Je leert om te plannen

Voordat je op reis gaat moet je een aantal zaken regelen. Met name een lange reis vergt veel planning. Je zult dan ook moeten leren om gestructureerd en ordelijk aan het werk te gaan. Vergeet bijvoorbeeld niet om een creditcard aan te schaffen, want dat is soms de enige manier om een hotel te boeken. Maak eventueel een lijstje aan met alles dat je nog moet regelen voor een reis. Ook is het handig om een paklijst te gebruiken, zodat je niets vergeet. Ook op reis zelf is het handig om goed te plannen. Je hebt soms maar kort de tijd om een plek te verkennen, dus zorg ervoor dat je alle hoogtepunten van een plek in korte tijd kunt bewonderen. Een gids zoals ‘the Lonely Planet’ kan je daar zeker bij helpen.

Je leert geduldig te zijn

In sommige landen zal je geduld danig op de proef worden gesteld. Niet iedere bestemming is namelijk zo ordelijk als Nederland! Tijdens het reizen zul je vaak moeten wachten. Soms heel lang, wanneer er bijvoorbeeld een bus of trein niet op komt dagen. Of wat dacht je van de lange wachtrijen bij een hotspot? Wachten is niet altijd leuk, maar het is wel een lesje in geduld!

Je leert flexibeler te zijn

Hoe goed je ook kunt plannen, een reis zit altijd vol verrassingen. Dit is iets wat je zeker leert tijdens je avonturen. Hou er rekening mee dat er altijd iets kan veranderen. Zo barstte er enkele jaren geleden plotseling een vulkaan op IJsland uit. Het gevolg: honderden geannuleerde vluchten en boze reizigers. Aan de situatie kon echter weinig veranderd worden. Accepteer dat je reis niet altijd verloopt zoals je zelf wil en leer flexibel te zijn.

Je leert andere culturen kennen

De welbekende ‘cultuurshock’: misschien heb je er wel eens mee te maken gehad. Wist je dat er zelfs zoiets bestaat als het ‘Parijs syndroom’? Dit betekent dat Japanse toeristen een zenuwinzinking ervaren door de cultuurshock die ze ervaren tijdens hun stedentrip in Parijs. Hoewel we de kans klein achten dat je geveld wordt door een zenuwinzinking, kunnen bepaalde ervaringen best schokkend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de extreme armoede die je in sommige landen ziet. Hoe dan ook leer je op geen enkele manier andere culturen en gebruiken beter kennen dan op reis.