Waarom een goede lichaamshouding belangrijk is

0
982

Jouw hersenen zijn verbonden met jouw skelet door een keten van kleine dunne weefsels die axonen worden genoemd. Via je axonen sturen je hersenen berichten naar je spieren en andere organen. De boodschap kan bijvoorbeeld zijn: “geef me meer energie” of “geef me meer kracht”. Goed bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Welk effect hebben axonen op je lichaam en waarom is een goede lichaamshouding belangrijk?

Wat zijn axonen?

Elk axon draagt een boodschap van de onderkant van de schedel naar de bovenkant. Er zijn een aantal soorten axonen, sommige axonen zijn dikker dan andere. Deze dikkere axonen staan bekend als micro-axonen. De axonen van de bovenkant van het hoofd naar de onderkant van de schedel staan bekend als macro-axonen. Een axon kan zo dun zijn als een rijstkorrel en een lange afstand afleggen voordat het ontdooit. Daarom kunnen je hersenen over zo’n grote afstand signalen naar je spieren sturen om ze te laten samentrekken.

Neuronen

De dunne uiteinden van de axonen komen samen en vormen een neuron. Het neuron is de plaats waar een boodschap van het ene deel van jouw lichaam naar het andere wordt gezonden. Zenuwvezels worden zo genoemd omdat zij van de bovenkant van het hoofd naar de onderkant van de schedel lopen.

Zenuwen

Zenuwvezels dragen boodschappen over van het ene deel van het lichaam naar het andere. In het lichaam kunnen neuronen gestimuleerd worden om samen te trekken en signalen te produceren. Sommige axonen geven ook zintuiglijke feedback als ze informatie doorgeven van het ene deel van het lichaam naar het andere. Dit zijn bijvoorbeeld de zenuwen in je arm en voet. Deze axonen geven informatie door van je vingers en tenen naar je hersenen. De zenuwen in je hand en voet vertellen je hersenen of je iets op de grond aanraakt of door iemand anders wordt aangeraakt. De boodschappen vertellen je hersenen of je het einde van een gang hebt bereikt, of dat je je moet omdraaien.

Informatie en beweging

De axonen die boodschappen van jouw hersenen naar de spieren brengen, brengen ook informatie van jouw spieren naar jouw hersenen. Op deze manier stroomt informatie heen en weer tussen je hersenen en je spieren. Dit is een van de manieren waarop beweging ontstaat. Er is echter een grens aan de hoeveelheid informatie die heen en weer kan stromen. Op een gegeven moment zullen de axonen niet genoeg informatie meer doorgeven aan de hersenen en de spieren.

Axonen en lichaamshouding

Er zijn verschillende studies die aantonen dat bepaalde houdingen ertoe kunnen leiden dat de axonen van de onderkant van het hoofd beschadigd raken. Hierdoor kan het neuron niet genoeg informatie doorgeven aan jouw spieren om ze te laten samentrekken. Ze kunnen niet worden omgeleid om de spieren te versterken. Dit betekent dat jouw lichaam niet goed kan presteren. Wanneer dit gebeurt, kunt u niet dezelfde bewegingen uitvoeren. Dit noemt men houdingsproblemen.

Waarom een ongemakkelijke houding zo slecht is voor je lichaam

Wanneer je het lichaam in een ongemakkelijke houding plaatst, raken de axonen van jouw ruggenmerg beschadigd. Hierdoor kunt u bepaalde bewegingen niet meer uitvoeren. Wanneer dit gebeurt, heb je houdingsproblemen. Houdingsproblemen hebben invloed op je evenwicht en houding. Als je een slechte houding hebt, heb je een slecht evenwicht. Het beïnvloedt ook je coördinatie. Als je een slechte balans hebt, kun je veel dingen niet doen met je lichaam. Je kunt jouw armen of benen niet bewegen, en je kunt vooral niet opstaan. Er zijn ook oefeningen die helpen bij het corrigeren van een slechte balans. Het belangrijkste doel van correctie-oefeningen is om jouw houding te corrigeren, zodat u veel dingen met jouw lichaam kunt doen. Corrigerende oefeningen zijn bedoeld om jouw lichaamshouding op te bouwen. Ze kunnen je helpen bij het doen van veel dingen met je lichaam.