Afvallen in januari: zó doe je dat

0
514

Veel Nederlanders hebben goede voornemens voor de maand januari. ‘Afvallen’ staat misschien wel op nummer één. Of de goede voornemens worden gehaald is een heel ander verhaal. Hoor jij bij de groep die graag wat kilo’s kwijt wil in het nieuwe jaar? Wij hebben een aantal tips voor je om het vol te houden!

Tip 1: Stel gedetailleerde, meetbare en haalbare doelen op

Succesvol afvallen begint met een plan. Hoeveel kilo wil je kwijt en op welke manier(en) ga je dat doen? Stel een gedetailleerd plan op en hou de voortgang in de gaten. Besef ook dat jouw doelen realistisch moeten zijn. Dit geeft jou iets om naar toe te werken en maakt het een stuk eenvoudiger om vol te houden.

Tip 2: Houd een voedseldagboek bij

Het documenteren van alles wat je drinkt en eet helpt jou met het bijhouden van je calorie inname. Bovendien ontdek je veel sneller tegen slechte welke eetgewoonten je beter gedag kunt zeggen.

Tip 3: Kies voor een gezond en evenwichtig dieet

Kies voor gezonde voedingsmiddelen vol vitamines, zoals fruit, groenten, volle granen, magere gezonde eiwitten en gezonde vetten.

Tip 4: Vermijd bewerkt voedsel en toegevoegde suikers

Bewerkt voedsel en suikers zijn vaak hoog in calorieën en minder in voedingsstoffen en zorgen voor gewichtstoename. Probeer ze dus zoveel mogelijk te verwijden.

Tip 5: Zorg voor meer lichaamsbeweging op in je dagelijkse routine

Doe elke dag minstens een half uur aan matig intensieve lichaamsbeweging, zoals het maken van een flinke wandeling.

Tip 6: Zorg voor voldoende slaap

Streef naar 7-8 uur rust per avond om je lichaam te helpen zichzelf te herstellen en tot rust te komen.

Tip 7: Drink veel water

Gehydrateerd blijven zorgt voor een vol gevoel en kan ook helpen om jouw stofwisselingsproces te verbeteren.

Tip 8: Probeer Intermittent Fasting

Om af te vallen kun je verschillende diëten volgen. Intermettent Fasting blijkt efficiënt te zijn bij gewichtsverlies en zorgt voor een betere gezondheid. Daarbij kies je voor ‘periodiek vasten’. Dit betekent dat je afwisselt tussen eten en vasten. Er zijn een aantal verschillende benaderingen van periodiek vasten. Populair is dagelijks tijdgebonden eten afwisselen met dagen van matige tot extreme caloriebeperking.

Is deze manier van vasten goed voor de gezondheid?

Van intermittent fasting wordt gedacht dat het verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, waaronder gewichtsverlie en een sterker hart. En het schijnt verbonden met een verhoging van het menselijk groeihormoon (HGH), dat belangrijk is voor de totale gezondheid en welzijn, waaronder spieropbouw en vetverbranding.

Tip 9: Zorg voor je geestelijke gezondheid

Aanhoudende stress, spanning en angst, en ook depressie kunnen allemaal bijdragen aan gewichtstoename. Zorg voor je psychische gezondheid, samen met jouw lichamelijke welzijn.

Afvallen is een reis: houd goede moed

Afvallen is een reis en het kan tijd kosten om resultaten te zien. Houd vol en volg je gezonde routines. Ook jij zult uiteindelijk merken dat de weegschaal de juiste kant op gaat. Echt waar! Overleg eventueel met jouw arts en/of diëtist voordat je jouw dieet- en eetschema omgooit. We wensen je veel succes met afvallen!