Maandbudget berekenen

0
2936
maandlasten

Iedereen moet er zelf voor zorgen dat hij of zij rondkomt met het inkomen, financiële zelfstandigheid! Een inkomen dat bestaat uit een salaris of uitkering dat maakt niet uit. Je kunt niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Toch komen veel mensen in financiële problemen, omdat ze meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat zou voorkomen kunnen worden door streng te zijn en te kijken of een bepaalde uitgave verantwoord is, gezien de financiële situatie op dat moment. Komt er een dure maand aan, december bijvoorbeeld, probeer dan daarvoor een spaarpotje te hebben.

Ken je maandbudget

Als je geen overzicht hebt over je inkomsten en uitgaven dan riskeer je een financiële chaos. Het is belangrijk om te weten hoeveel je kunt uitgeven. Een dag in de maand voel jij je rijk, je salaris is gestort! Houd er rekening mee dat daarvan alles betaald moet worden: energie, huur of hypotheek, verzekeringen, zakgeld kinderen, boodschappen, telefoonkosten, autokosten en andere persoonsgebonden kosten. De ene persoon heeft meer geld nodig dan de andere, dat is een feit. Het is echter iedereen aan te raden om zijn of haar inkomsten en uitgaven te kennen. Kom je elke maand tekort, dan is het de hoogste tijd om te kijken waaraan jij zoveel uitgeeft. Je moet je uitgaven aanpassen aan je inkomsten en daar niet boven komen. Het is ieders eigen verantwoording om het financiële plaatje in orde te hebben.

Lees ook: financieel onafhankelijk zijn

Bereken je maandlasten

Niet iedereen heeft overzicht over zijn of haar financiën. Toch is juist dat overzicht van belang om uit de financiële problemen te blijven of om eruit te geraken. Noteer je inkomsten. Zet daartegenover de uitgaven. Maak een opsomming van de maandelijkse lasten: de energienota, de hypotheeklasten of de huur, de verzekeringspremies, de boodschappen, de telefoonkosten, de auto enz. Noteer tevens de jaarlijkse lasten zoals de onroerend zaakbelasting, de waterschapsbelasting, reserveer voor de eindafrekening energie en andere persoonsgebonden lasten. Deel de geschatte jaarlijkse kosten door twaalf en tel deze bij de maandlasten op. Op die manier reserveer jij voor deze jaarlijkse kosten, die anders snel vergeten worden en pas als de rekening binnenkomt worden gezien.

Vorig artikelAdministratie bijhouden
Volgend artikelHoeveel kan ik sparen?