Bitcoin kopen: zó doe je dat

0
1920

Je hebt eindelijk besloten om je eerste beetje Bitcoin te gaan kopen, maar dan komt het volgende probleem: waar doe je dat eigenlijk? Dat is een hele goede vraag en daar helpen we je graag mee op weg. Er zijn namelijk verschillende manieren om Bitcoin te kopen en te beheren. Het antwoord op de vraag waar jij het beste jouw Bitcoin kunt kopen is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en kennis. In dit artikel vind je een aantal handige tips zodat je op een veilige manier Bitcoin kunt kopen.

Wat is Bitcoin?

Eerst even iets over het fenomeen Bitcoin zelf. Bitcoin is een virtuele munt, zeg maar een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is die Bitcoin uitgeeft. Maar dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de Bitcoin beurs zou crashen.

Hoeveel Bitcoins zijn er maximaal in omloop?

Er zijn maximaal 20.999.849,9769 Bitcoins in de wereld. Niet meer en niet minder. En die bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld (“mijnen” heet dat in het jargon) door mensen met krachtige computers die ingewikkelde berekeningen doen met hun computer. Die berekeningen maken het voor de “gewone” gebruikers mogelijk om transacties te doen met bitcoins. En dat mijnen wordt mettertijd ook telkens moeilijker.
Welke rol speelt de blockchain
Elke transactie die gebeurt met Bitcoin wordt bijgehouden in een groot virtueel boek: de blockchain. Die blockchain wordt ook niet op 1 centrale plaats bijgehouden, maar wereldwijd verspreid onder duizenden computers. Op die manier zou het systeem ook minder kwetsbaar zijn voor mensen of groepen die het hele systeem zouden willen plat leggen.

Wat zijn altcoins?

Alle bitcoins zijn cryptomunten, maar niet alle cryptomunten zijn bitcoins. Naast Bitcoin bestaan er nog een hele reeks zogenaamde “altcoins”. Enkele bekendere altcoins zijn Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Monero, … Deze altcoins werken zeker niet allemaal volgens dezelfde principes als Bitcoin. Als je overweegt om altcoins te kopen, is het verstandig om eerst op te zoeken waar ze precies voor staan en waar het bedrijf dat erachter zit mee bezig is. Er zijn ook een aantal altcoins die na een korte opflakkering opeens verdwijnen of die van in het begin eigenlijk alleen maar oplichterij zijn.

Tip: investeer nooit meer geld dan dat je kunt missen

Dé stelregel als je cryptomunten wilt kopen: geen geld insteken dat je niet kan missen. De koersen gaan enorm snel op en neer, dus het kan perfect dat je vandaag voor 100 euro cryptomunten koopt en dat die morgen al maar 80 euro meer waard zijn. Of dat de gebruikers het geloof verliezen in de virtuele munt en ze van de ene dag op de andere volkomen waardeloos wordt. Zorg dus dat je er geen geld in steekt dat je niet kan missen. Zodat je niet gedwongen wordt om te verkopen op een heel slecht moment omdat je het geld nodig hebt.

Vorig artikelJe tas inpakken voor vakantie: zo doe je dat
Volgend artikelHoe vind je een goedkope vakantievlucht?