Bespaartips, kopen en verkopen

0
2655
geld besparen

Een eerste manier om te besparen is je koopgedrag onder de loep te nemen. Veel mensen kopen veel meer spullen dan wat ze effectief nodig hebben. Vaak is het argument dat iets niet zo duur is, tijdelijk met korting gekocht kan worden of een echt hebbeding is. Wil je besparen, dan is het nodig om jezelf in de hand te houden. Probeer voor elk object dat je koopt een ander te verkopen. Zo vult je huis zich niet met spullen en heb je al een deel van je uitgave gerecupereerd. Ga ook steeds een kijkje nemen op de tweedehandsmarkt. Online wordt bijna alles wat je kunt bedenken tweedehands aangeboden in een prima staat en aan een veel betere prijs.

Bespaartips, energie en warmte

Ook op vlak van elektriciteit en verwarming kun je heel wat geld besparen. Doe om te starten enkel die lichten aan die je echt nodig hebt. Dit zorgt voor meer rust voor je ogen en een veel lager verbruik. Vervang oude lampen door LED-verlichting of gebruik kaarsjes. Kaarsjes zijn een pak goedkoper dan lichten en ze zorgen er ook nog eens voor dat de ruimte een gezellige sfeer krijgt. Bovendien heb je een scala aan kaarsjes met heerlijke geuren. Wat de verwarming betreft, werk je bij voorkeur met een timer als dat mogelijk is. Zet de verwarming zo laag mogelijk wanneer je er niet bent of slaapt. Neem een extra dekentje mee naar bed of in de zetel zodat het niet nodig is om alles op volle toeren te laten draaien.

Bespaartips, eten en drinken

Stap af van frisdranken en dure wijnen en kies wat vaker voor water. Dit is niet enkel een pak goedkoper, maar bovendien ook beter voor je gezondheid. Ga één keer per week naar de winkel en maak vooraf een lijstje op van wat je nodig hebt. Kies huismerken boven A-merken en probeer je aan het lijstje te houden. Doordat je maar een keer per week naar de winkel gaat, koop je automatisch minder want bij elk winkelbezoek eindigen er spullen in je kar die je niet echt nodig hebt. Ga ook altijd met een goed gevulde maag naar de winkel. Wanneer je honger hebt, zijn je ogen groter dan je maag en dat heeft zo z’n weerslag op de inhoud van je winkelwagentje.

Bespaartips, kleding en schoenen

Om op vlak van kleding en schoeisel te besparen is het goed om wat creativiteit boven te halen. In plaats van die peperdure broek van een merk te kopen, kan je net zo goed naar een goedkopere winkel gaan en vervolgens zelf je broek wat pimpen. Ook tweedehandswinkels zijn een echt paradijs als het om kleding gaat. Hier vind je de meest hippe spullen aan een klein prijsje, vaak in prima staat. Je eigen kleding kan je aan de hand van patches restylen tot iets nieuws dat perfect binnen de laatste mode past. En zit er een vlek op een wit shirt die er niet meer uitgaat, dan maak je er met een potje kledingverf een bordeaux, blauwe of zwarte shirt van.

Lees ook: hoeveel kan ik sparen?