Waarom is goede belichting belangrijk voor een vlog?

0
1671

Tijdens het maken van een video op je eigen YouTube kanaal dien je goed te letten op de belichting. Je hoeft heus niet te investeren in professionele belichting, maar het is niet de bedoeling dat de beelden te donker of te licht zijn. Je kunt het beste overdag filmen, omdat er dan sprake is van mooi en naturel licht.

Experimenteer met de lichtinval

Film je binnen in een donkere kamer? Gebruik in dat geval een paar lampen en experimenteer met verschillende lichthoeken. Probeer ook licht te creëren met reflectoren en lampenkappen, en zie hoe het uitvalt. Zorg ervoor dat jij voldoende in het licht staat, want je bent natuurlijk het middelpunt van de video. De kwaliteit van het licht draagt bij aan de kwaliteit van een vlog, dus neem er voldoende de tijd voor.

Achtergrondmuziek

Veel succesvolle vloggers voegen achtergrondmuziek toe aan hun video’s. Dit kan een goede aanvulling zijn op een video en versterkt de boodschap. Kies wel een beat die past bij het thema van je kanaal. Het geluid moet niet te hard en te afleidend zijn. Vermijd geluiden die harder zijn dan je stem en kies altijd voor muziek die je zelf ook fijn vindt om te luisteren. Het is zeer belangrijk dat je geen muziek met auteursrechten gebruikt. Zorg er altijd voor dat je toestemming hebt voor het materiaal dat je wil gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vlog een boete oplevert! YouTube beschikt gelukkig over een speciale muziekbibliotheek waar je auteursrechtelijke muziek vindt.

Let op de omgeving

Verlies tijdens het filmen je omgeving niet uit het oog. Het is ongetwijfeld leuk om een filmpje op te nemen in de auto, maar het is gevaarlijk om tegelijkertijd te filmen. Zet eventueel de auto stil op een parkeerplaats als je graag wil vloggen. Bovendien zien de beelden er veel beter uit wanneer je beweegt. Vaak is het geluid wanneer je buiten bent minder goed. Lopen zorgt helemaal voor een slechte audio. Voorkom dit door binnen of in een goede ruimte te filmen. Hou ook rekening met achtergrondgeluiden, zoals pratende mensen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze er doorheen gaan praten. Laat andere mensen dan ook even weten dat je aan het filmen bent. Vraag ze ook of ze wil in je vlog willen voorkomen. Er kunnen problemen ontstaan wanneer iemand op beeld staat, terwijl hij of zij dit uit privacy overwegingen liever niet wil.

Oefen met een proefvideo

Vloggen is niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar oefening baart kunst. Maak eerst een paar proefvideo’s voordat je ze op YouTube zet. Neem de tijd, want haastige spoed is zelden goed. Oefen bijvoorbeeld eens met praten voor een spiegel. Doe net alsof de spiegel een camera is. Welk gevoel heb je er bij? Bekijk jezelf kritisch. Misschien ontdek je tijdens het praten in de spiegel een aantal dingen die je nog wil verbeteren. Oefen je script voor de vlog een paar keer en doe het gedeelte dat minder goed ging nog eens over. Je zult merken dat je zelfvertrouwen na een paar keer oefenen stijgt en dat het steeds gemakkelijker is om tegen de spiegel te praten. Dit heeft absoluut een positieve invloed op jouw vlogs.

Film jezelf

Na het oefenen van de spiegel is het tijd voor de tweede stap: het gebruik van een echte vlog camera. Film jezelf als test en zie vanuit welke hoek je het beste overkomt. Kijk ook kritisch naar het licht en het geluid. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld nog iets duidelijker moet spreken. Eventueel zou je ook meteen kunnen oefenen met het editen van je testvideo, zodat je alvast weet hoe dat is. Je hoeft natuurlijk ook niet eeuwig te oefenen voordat je de stap naar YouTube waagt. In principe kun je morgen al een vlog online zetten. Neem echter de tijd wanneer je bezoekers echt wil trakteren op een vlog van hoge kwaliteit. De video’s moeten grappig, mooi en informatief zijn. Dit lukt een beginneling nu eenmaal niet in een dag.

Vorig artikelHaarverlies bij mannen, wat is de oorzaak én hoe kun je het behandelen?
Volgend artikelIn 5 stappen naar de juiste verlichting in je keuken