De nieuwe trend in comfort: de sta-op stoel

0
1207
sta op stoel

Kinderen staan vaak tientallen keren per uur op uit hun stoel en dat kost ze geen enkele moeite. Alle gewrichten zijn nog soepel en zonder er bij na te denken dartelen ze door de wereld. Maar zodra je wat ouder wordt, is het onvermijdelijk dat er ook enige stramheid optreedt. Dat is bij de een wat later dan bij de ander. Het is echter onvermijdelijk dat de gewrichten minder soepel worden omdat het kraakbeen in de loop van je leven slijt. Ook de spieren worden minder veerkrachtig dan je gewend was. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden en hoeft geen reden te zijn tot zorg. Het is echter wel van belang dat je ervoor zorgt dat je comfortabel zit. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met een draaifauteuil. Wil je het opstaan ook wat makkelijker maken? Daarvoor is de sta op stoel ontwikkeld.

Wat is een sta op stoel?

Een sta op stoel is een comfortabele fauteuil die voorzien is van elektromotoren. Daardoor kan je de stoel in een positie zetten die voor jou het prettigst aanvoelt bij het zitten. Als je wilt opstaan, kan je de stoel licht laten kantelen. Daardoor krijg je net dat extra beetje hulp waardoor het opstaan een stuk eenvoudiger wordt.

Opstaan is namelijk een complexe beweging. Als je zit, ligt het zwaartepunt van je lichaam boven het steunvlak van je stoel. Als je staat moet het zwaartepunt boven je voeten komen om stabiliteit te bereiken. Het strekken van zittende positie naar stand vraagt om die reden relatief veel kracht en vooral soepelheid. Door je stoel licht te laten kantelen, verplaats je het zwaartepunt al voor een deel en kost het opstaan minder kracht en dus moeite.

Hoe kies je de juiste sta op stoel?

Er zijn inmiddels vele verschillende mogelijkheden in sta op stoelen verkrijgbaar, zodat je ook een exemplaar vindt dat past bij jouw droominterieur. Hoe kies je nu de juiste. Hieronder staan een aantal tips:

1. Denk aan de prijs/kwaliteit verhouding

Een goede sta op stoel heeft een prijskaartje. Het is ook een complex mechanisme met soms 2 of 3 motoren. Het gaat hierbij echter wel om jouw zitcomfort en gemak bij het opstaan. De duurste stoel is niet altijd de beste en een goedkope stoel hoeft niet slecht te zijn. Neem de tijd en bekijk de recensies van gebruikers. Dat geeft in het algemeen een goede indicatie.

2. Stroomvoorziening

Wat wordt de plaats van de stoel in je kamer, want er is uiteraard een stroomvoorziening nodig. Als de stoel relatief ver van een stopcontact komt te staan, kan je wellicht beter voor een accu gaan. Een losliggend snoer in de woonkamer is immers geen goed idee. Oplaadbare accu’s zijn vandaag de dag van goede kwaliteit en geven gedurende een relatief lange tijd energie.

3. Let op de opties die de stoel heeft

Een sta op stoel heeft in het algemeen meerdere mogelijkheden en dit is vaak afhankelijk van het aantal motoren. Laat je daar goed over informeren. Het is immers de bedoeling dat je ook optimaal zitcomfort bereikt. Een stoel laten aanpassen kost altijd meer dan meteen de juiste kiezen.