Wil je er warmpjes bij zitten deze winter? Lees onze 12 tips!

0
677

Wist je dat de koudste winter in Nederland ooit plaatsvond in 1963? Destijds vroor het maanden achtereen. Zo koud is het anno 2023 niet, maar naar buiten gaan in een t-shirt is ook weer geen goed idee. Gelukkig hebben wij 12 tips voor je om het deze winter lekker warm te hebben.

Tip 1: Draag laagjes

Het gebruik van meerdere lagen kleding vangt warmte op tussen de lagen. Daardoor blijf je warmer dan met één dikke laag. Zorg voor een afschermende laag tegen de kou en draag er nog een waterdichte en ook winddichte buitenlaag bij. Dan ben je lekker warm ingepakt!

Tip 2: Bescherm je hoofd en je handen

Een grote hoeveelheid warmte gaat verloren via het hoofd en de handen, dus zorg ervoor dat je een warme muts opzet, een sjaal omdoet en handschoenen draagt.

Tip 3: Bescherm je voeten en huid

Koude voeten kunnen ervoor zorgen dat je hele lichaam echt koud aanvoelt, dus zorg ervoor dat je warme sokken en ook eventueel waterdichte laarzen draagt. En vergeet ook niet om je huid goed te verzorgen, want die is extra gevoelig voor koude temperaturen.

Tip 4: Gebruik thermische gordijnen

Gebruik isolerende of thermische gordijnen. Sluit je gordijnen gedurende de nacht om de behaaglijke lucht binnen en de koele lucht buiten te houden. Thermische gordijnen staan er om bekend dat ze warmte binnenhouden. Wel zo fijn in de slaapkamer!

Tip 5: Sluit je deuren en ramen af

Controleer op tocht rond ramen en deuren en gebruik weerstrips of kit om ze af te dichten.

Tip 6: Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht kan je een kouder gevoel geven, dus wij raden aan om een luchtbevochtiger te gebruiken om het tegen te gaan.

Tip 7: Beweeg regelmatig

Lichamelijke activiteit krijg je het lekker warm. Bovendien is het goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Alleen maar voordelen dus!

Tip 8: Eet warm eten en drinken

Met warme maaltijden in combinatie met hete drankjes verhoog je je jouw lichaamstemperatuur.

Tip 9: Gebruik een warmtelamp

Een warmtelamp of ruimteverwarming kan gebruikt worden om een kleine ruimte op te warmen, zoals een kantoor aan huis of een kamer met slechte isolatie.

Tip 10: Let goed op de weersverwacting

Onderkoeling en bevriezing zijn ernstige gezondheidsrisico’s die kunnen optreden als de lichaamstemperatuur te laag wordt. Let daarom altijd op de weersverwachting en kleed je daarnaar. Als je langere tijd buiten gaat zijn, zorg dan dat je je warm aankleedt, ook al is het niet zo koud. Vergeet niet dat de temperatuur snel en onverwacht kan dalen, en het is altijd beter om voorbereid te zijn.

Tip 11: Hou rekening met elkaar

Heb je oudere of gehandicapte familieleden of vrienden hebt? Zorg er dan voor dat je tijdens de wintermaanden vaak bij hen kijkt. Zorg ervoor dat ze genoeg eten, warme kleding en medicijnen hebben en dat hun huis goed verwarmd is. Anderen helpen warm en veilig te blijven in de winter is net zo belangrijk als voor jezelf zorgen.

Tip 12: Blijf actief

Zelfs als je gewoon een blokje om loopt, kan actief blijven helpen om je lichaam warm te houden. Kortom: kom van die bank af! En dit is slechts een van de tips die jou helpen om warm te blijven tijdens de koude wintermaanden. Dit geeft niet alleen een comfortabel gevoel, maar is ook beter voor de gezondheid. Kou kan namelijk zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Maar door de juiste maatregelen te nemen hoef je je deze wintermaanden geen zorgen te maken. Jij zit er straks lekker warmpjes bij!

Vorig artikelAfvallen in januari: zó doe je dat
Volgend artikelWaarom is gezond eten belangrijk voor jong en oud?