Voorwaarden huisdieren houden

0
2599
huisdier

Dieren aanschaffen? Doe dat nooit in een opwelling. Natuurlijk ben je enthousiast als je kittens, puppy’s, konijntjes, cavia’s, schildpadden ziet. Ze zien er heel schattig en lief uit, maar deze kleine dieren worden volwassen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van hetgeen de dieren nodig hebben voor een fijn leven. Kort kan daarover gezegd worden dat dit aandacht, eten en drinken zijn, maar ook een goede huisvesting is van belang. En je moet geld hebben om de dieren te laten enten en te ontwormen. Het is van belang dat je de juiste woonruimte hebt en voor de dieren kunt zorgen. Ook moet je de kosten aan kunnen (zoals voor de dierenarts).

Behandeling en woonruimte

Ook behandelen door de dierenarts als daarvoor aanleiding is kost vaak veel geld, maar niets doen als een dier ziek of gewond is, is geen optie! Daarnaast moet je kijken hoe jij woont en of daar een of meer dieren bij kunnen. Krijgen de dieren voldoende ruimte! Jouw gezondheid dient een huisdier toe te laten, ook dat is een voorwaarde. Kun jij nooit met je hond naar buiten bijvoorbeeld en woon je op een appartement dan zal het dier ook al is het klein, wegkwijnen. Elk dier heeft ruimte en beweging nodig en moet naar buiten kunnen. Voldoe jij aan al deze voorwaarden dan zul je veel plezier beleven aan je huisdier. Een huisdier kan je zelfs uit een sociaal isolement halen en je ertoe “dwingen” de deur uit te gaan. Maar ook in huis geeft een huisdier veel gezelligheid.

Dieren en dierenarts

Of je nu veehouder bent of je hebt een hond als huisdier, je zult in beide gevallen een keer te maken krijgen met een dierenarts. Het is prettig als er een dierenarts in jouw woonplaats woont. Zijn er problemen dan is hij of zij snel ter plekke. Zeker voor een veehouderij kan dat van groot belang zijn. Goed contact met de plaatselijke dierenarts of dierenartsenpraktijk is belangrijk. Wanneer jij een veehouderij start zal de dierenarts kennis met jou en je bedrijf komen maken. Fijn als je elkaar al een keer hebt ontmoet, voordat er problemen met de dieren zijn en er snel gehandeld moet worden.

Ook met huisdieren, vooral met een hond en een kat, is het fijn om een eigen dierenarts of dierenartsenpraktijk te hebben, waar artsen en assistenten jouw huisdier kennen. Koop je een puppy of een kitten dan is het aan te raden om vrij snel, nadat je het dier in huis hebt gehaald, een afspraak met de dierenarts te maken.

Tijdens deze kennismaking zal de dierenarts bekijken of je een gezond dier hebt gekocht. Na dit kennismakingsbezoek volgt er meestal snel een afspraak voor een enting, ontwormkuur, of het gebeurt tijdens hetzelfde consult. De dierenarts is belangrijk voor jouw huisdieren of je veestapel om ziektes en aandoeningen te voorkomen en om deze te behandelen indien nodig, zodat jij lang plezier kunt hebben van jouw dieren.