Hoe verleng je de levensduur van je batterij?

0
1632

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de levensduur van een batterij te verlengen is het voorkomen van overladen. Ontkoppel laders en apparaten met oplaadbare batterijen nadat de batterij volledig is opgeladen. Wel zo handig, wanneer je bijvoorbeeld een mooi horloge hebt met oplaadbare batterijen.

Wat is overlading?

Er is sprake van overlading wanneer het apparaat of de batterij wordt aangesloten op een lader nadat de volledige lading is bereikt. Dit kan de levensduur van de batterij verkorten. Battery University raadt aan om nikkel- en lithium-batterijen met een oplaadstatus van veertig procent op te slaan. Dit niveau minimaliseert leeftijdsgebonden capaciteitsverlies, terwijl de batterij in goede staat wordt gehouden en zelfontlading mogelijk is.

Blijf uit de buurt van ontvlambare stoffen

Zorg ervoor dat je het apparaat of de batterijlader tijdens het opladen op een niet-ontvlambaar oppervlak plaatst. Dat geldt ook voor kussens, dekens, lakens, papier, kleding en stof, zoals gordijnen. Wanneer er een goede luchtcirculatie rond het apparaat is en er minimale blootstelling aan direct zonlicht is, zal het apparaat niet oververhit raken en rook of brand veroorzaken.

Zorg er altijd voor dat je aanwezig bent

Laad, indien mogelijk, jouw batterijen op terwijl je in de buurt bent. Een batterijbrand kan snel ontstaan als een apparaat met een defecte batterij onbeheerd wordt achtergelaten en oververhit raakt. Een werkende rookmelder en een brandblusser zorgen voor een extra verzekering als er iets gebeurt.

Overdrijf niet met hete of koude temperaturen

Oplaadbare batterijen worden vaak blootgesteld aan ongunstige temperaturen. Denk er maar eens aan wanneer je jouw telefoon in de auto hebt laten liggen op een hele warme of koude dag. Extreme temperaturen kunnen de verwachte levensduur van de batterijen verkorten, dus jouw batterijen en apparaten altijd op een koele plek. De aanbevolen opslagtemperatuur voor de meeste batterijen is 15°C (59°F). Deze temperatuur beperkt het capaciteitsverlies tot een minimum, terwijl de batterij in bedrijfstoestand blijft en zelfontlading mogelijk is.

Kies de juiste methode

Je moet oplaadbare batterijen altijd opladen in het apparaat waarin het wordt gebruikt, in de meegeleverde lader of in een door de fabrikant aanbevolen lader. Laders zijn ontworpen voor specifieke accutypes; het mengen van laders en accu’s kan leiden tot onverwachte problemen. Controleer de website van de fabrikant voor instructies als je van plan bent een apparaat of batterijen op te laden met behulp van een nieuwe methode.

Wat te doen met gebruikte batterijen?

Wat doe je met je gebruikte of lege batterijen? Bewaar ze in een niet-metalen container op een koele, droge plaats totdat je ze op de juiste manier kunt weggooien. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) raadt aan om de polen van gebruikte batterijen af te plakken met elektrotape of door elke batterij in aparte plastic zakken te plaatsen. Terminals die tegen elkaar wrijven kunnen een vonk veroorzaken. Plaats nooit losse batterijen in een lade of een ruimte waar ze in contact kunnen komen met metalen voorwerpen zoals staalwol of paperclips.

Recycle

Gooi jouw gebruikte oplaadbare batterijen niet bij het vuilnis. Ze gaan namelijk direct naar de vuilnisbelt. Verwijder in plaats van oplaadbare batterijen voordat je een elektronisch apparaat weggooit. De meeste elektronica-recyclers recyclen de batterijen niet apart. Om er zeker van te zijn dat ze op de juiste manier worden gerecycled, moet je ervoor zorgen dat ze naar een batterijrecycler gaan voor verwerking.

Wees voorzichtig

De volgende keer dat u in de verleiding komt om een kortere weg te nemen bij het opslaan, opladen of recyclen van uw elektronische apparaat, denk dan twee keer na. De U.S. Consumer Product Safety Commission heeft een lange lijst van incidenten met batterijen die zich hebben voorgedaan terwijl een elektronisch apparaat in gebruik was, werd opgeslagen en tijdens het opladen van de batterij. Door slechts enkele voorzorgsmaatregelen te nemen en je gezond verstand te gebruiken, voorkom je een hoop gevaren en verleng je de levensduur van de batterij van draagbare apparaten in huis.