Meubels schilderen op de juiste manier

0
1418
oude kast

Heb je een mooie oude kast op de kop getikt en wil je deze nu graag in de verf zetten? Dan is het verstandig hier wel eerst enige voorbereiding voor te doen. Ga je meteen met een bepaalde kleur verf aan de slag, dan zal dit je kast niet ten goede doen. Wat je dan wel moet doen, dat lees je hier.

De voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je de kast helemaal schuurt met schuurpapier dat geschikt is voor de houtsoort. Ook eventuele kleine hoekjes en kiertjes dienen goed geschuurd te worden. Daarna neem je de kast af met een droge doek om het stof weg te halen. Vervolgens maak je de kast met wat lauw water en ontvetter goed schoon en maak je de kast vervolgens droog met een schone doek. De kast is nu klaar om behandeld te worden.

Tijd voor de grondverf

Nu is het tijd om de kast in de grondverf te zetten. Gebruik het liefst hetzelfde merk voor zowel de grondverf als de lak, bijvoorbeeld Sikkens, zodat je dezelfde kwaliteit hebt. Kijk goed naar welke grondverf je koopt, dit moet verf zijn voor binnen dat geschikt is voor hout. Wil je dat de kast een aantal jaar onderhoudsvrij is? Kies dan voor grondverf die ervoor zorgt dat de kast een aantal jaar geen onderhoud nodig heeft. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor verf die slijt- en stootvast is, of sneldrogend.

De kast afmaken

Nadat je de grondverf erop geschilderd hebt en deze voldoende hebt laten drogen, is het tijd om de kast af te maken. Doe dit met een aflak die geschikt is voor binnen én voor hout. Hierbij heb je vrijwel altijd de keuze uit hoogglans, halfglans of zijdeglans. Deze verf zorgt er meestal voor dat de kast onderhoudsvrij is voor een aantal jaar, daarnaast vergeeld hij niet en is hij slijtvast. Dit is erg fijn bij een kast, omdat je deze waarschijnlijk veel gaat gebruiken. Heeft de kast meerdere lagen verf nodig? Zorg er dan voor dat er voldoende tijd zit tussen de twee lagen en dat je de eerste laag licht opschuurt en vervolgens stofvrij maakt, voordat je met de tweede laag begint. Dit zorgt er namelijk voor dat de tweede laag beter zal hechten.

De juiste benodigdheden

Naast bijvoorbeeld verf van Sikkens heb je natuurlijk nog wat andere spullen nodig. Niet alleen de juiste kwasten en een verfroller maar bijvoorbeeld ook een zeil voor op de grond, tape voor de stukken die niet geschilderd moeten worden en schuurpapier. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je met de klus begint, zodat je niet halverwege naar de bouwmarkt moet om de resterende onderdelen alsnog te moeten halen.