In 5 stappen naar de juiste verlichting in je keuken

0
1700
keuken sfeervolle verlichting

Juiste verlichting in je keuken is van groot belang om veilig te kunnen werken met scherpe- en hete voorwerpen. Daarnaast kun je met behulp van verlichting ook voor de gewenste sfeer zorgen in je keuken. Het aanleggen van verlichting lijkt “spannend” maar is eenvoudiger dan je denkt. Elektra aanleggen is niet zo moeilijk mits je wel de basisregels kent. Door het volgen van deze 5 stappen, kun je zelf je keuken van de juiste verlichting voorzien.

Stappenplan verlichting aanleggen keuken

  1. Eerst denken dan doen. De eerste stap is dan ook het maken (uittekenen) van een lichtplan. Er zijn in de keuken immers diverse plekken waar je licht nodig hebt. Naast de basisverlichting, in de meeste gevallen je plafondverlichting, heb je vaak ook werkverlichting nodig. Dit is bijvoorbeeld de verlichting onder je keukenkastjes.  Daarnaast zorgt sfeerverlichting, de extra geplaatste lampjes voor de gewenste sfeer in de keuken. Bij het opstellen van je lichtplan is het van belang om de lichtpunten gelijkmatig te verdelen vanuit een centraaldoos. Grote huishoudelijke apparaten zoals afwasmachines moeten op een eigen groep staan.
  2. Kies bij het gebruik van materialen voor standaard materialen om misverstanden achteraf te voorkomen. De bruine draad in voor stroomtoevoer (fasedraad), de blauwe draad is voor stoomafvoer (de 0-draad), de zwarte draad is voor de stroomaanvoer vanaf een schakelpunt (schakeldraad) en de geel/groene draad zorgt voor ontlading en de afvoer van spanning. Deze laatstgenoemde aardedraad is een must-have voor in de keuken.
  3. Na het afzetten van de stroom (enorm belangrijk voor je eigen veiligheid), kun je een gesloten circuit aanleggen waarbij de gekleurde draden met elkaar, de schakelaar en de verlichting worden verbonden. Op de voorzieningen zelf staan codes waaruit je kunt opmaken waar de draden met elkaar moeten worden aangesloten. Om inbouw schakelaars en stopcontacten aan te leggen gebruik je lasdozen. Voor aftakkingen hiervan gebruik je lasdozen en het installatiedraad laat je lopen door PVC elektrabuizen.
  4. Gebruik een spanningszoeker om te controleren of de kleurcodes goed gehanteerd zijn. Alleen op de bruine draad mag spanning staan. Bij de zwarte draad mag dat alleen het geval zijn als de schakelaar op “aan” staat. De bedrading van twee of meer groepen mag nooit door één buis gaan en van dezelfde lasdoos gebruik maken.
  5. Kies bij vochtige ruimtes, zoals een keuken, alleen voor geaarde voorzieningen waarbij je dus de geel/groene draad gebruikt. Plaats eventuele stroomvoorzieningen niet lager dan 30 cm van de vloer en rol eventuele stroomdraden volledig uit om brand te voorkomen.

Sfeervolle keukenverlichting aanleggen

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor led verlichting als lichtbron voor hun keuken. led verlichting biedt immers veel praktische voordelen. Het is immers een duurzame bron van energiezuinige verlichting met een lage warmteontwikkeling. Led verlichting is puur, helder van kleur en in alle gewenste vormen te verkrijgen. Als je led verlichting online gaat kopen bij een gespecialiseerde aanbieder, heb je de keuze uit alle denkbare lichtkleuren: van (zeer) warm wit tot daglicht. Door de vele keuzemogelijkheden is het uitzoeken van geschikte verlichting bijna een grotere uitdaging dan het aanleggen zelf!

Vorig artikelWaarom is goede belichting belangrijk voor een vlog?
Volgend artikelZonnepanelen voor een eengezinswoning: hier moet je rekening mee houden