Wat is diabetes?

0
1982

Het aantal patiënten met diabetes neemt wereldwijd toe. Des te meer reden om meer aandacht te vragen voor deze chronische aandoening waarbij er teveel glucose in het bloed zit. In dit artikel vertellen we je meer over Wereld Diabetes Dag en waarom kennis over deze stofwisselingsziekte zo belangrijk is.

Wat is diabetes?

Duizenden Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose diabetes, soms ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Het betekent dat hun lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit komt door het feit dat de alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt. Er bestaan twee soorten diabetes, namelijk type 1 of type 2. Type 1 komt vaak voor bij jongeren onder de dertig jaar en is een zogeheten auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het eigen afweersysteem van het lichaam het probleem veroorzaakt. Diabetes type 1 is onder andere te herkennen aan de volgende klachten:

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Misselijkheid
  • Moe en prikkelbaar zijn
  • Spierpijn
  • Wazig zien

Diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat vaak in de tienerjaren en houdt in dat het lichaam minder gevoelig is voor de insuline die de alvleesklier aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit de voeding in verschillende lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose is een energiebron dat er voor zorgt dat cellen goed kunnen functioneren. Het lichaam probeert uit alle macht om de ongevoeligheid voor insuline te compenseren, en doet dit door de alvleesklier teveel insuline te laten aanmaken. De volgende symptomen kunnen onder andere optreden bij Diabetes Type 2:

  • Vaak dorst
  • Veel plassen
  • Slecht genezende wondjes
  • Last van de ogen
  • Infecties die vaak terugkeren, zoals blaasontsteking
  • Kortademigheid
  • Pijn in de benen tijdens het lopen

Waarom organiseert de VN Wereld Diabetes Dag?

De Verenigde Naties organiseert de Wereld Diabetes Dag sinds 2007. In dat jaar ontstond de campagne ‘Unite for Diabetes’, met als het doel het accepteren van een VN-resolutie over de aandoening. Ook streefden de organisatoren van de campagne er naar dat Wereld Diabetes Dag voortaan op 14 november onder toezicht van de VN zou vallen, en dit lukte. De organisatie Novo Nordisk, het International Diabetes Federation (IDF) en diverse partners werken samen in de strijd tegen diabetes.

Hoeveel Nederlanders hebben diabetes?

Samenwerken is hoognodig, aangezien er alleen al in Nederland bij 1.1 miljoen mensen diabetes is geconstateerd. 80 procent weet dat ze de aandoening hebben, maar 20 procent is niet op de hoogte. Schokkend, aangezien dit betekent dat 200.000 Nederlanders diabetes hebben zonder dat ze het weten. Dit heeft uiteraard een negatief effect op de lichamelijke gezondheid terwijl de huisarts relatief simpel kan vaststellen of er sprake is van diabetes.

Steeds jonger diabetes

In Nederland is diabetes met de juiste behandeling een chronische ziekte. Wanneer er echter niets tegen gedaan wordt kan het zeer ernstige complicaties of zelfs dodelijke gevolgen hebben. Helaas sterven jaarlijks duizenden mensen wereldwijd aan deze aandoening. Bovendien komt de aandoening op steeds jongere leeftijd voor. Uit cijfers van de International Diabetes Federation lijden op dit moment minstens 366 miljoen mensen aan diabetes. Om de opmars van deze aandoening te stoppen is voldoende voorlichting van groot belang. Het is dan ook erg belangrijk dat er voldoende aandacht is voor Wereld Diabetes Dag.

Vorig artikelEen gokje wagen: hoe vergroot je jouw kansen?
Volgend artikelWaarom is SUP boarden de ultieme workout?