Op welke zaken moet je letten als je een e-bike koopt?

0
977
ebike

Het kopen van een e-bike lijkt heel eenvoudig, maar toch zijn er veel dingen waar je op moet letten. Een e-bike wordt namelijk verkocht in veel verschillende soorten, maten en merken. Maar hoe kies je nu de e-bike die het beste bij jou past? Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rij waar we je adviseren om op te letten bij de aankoop.

De accu van de e-bike

Bij een elektrische fiets draait het natuurlijk vooral om de elektrische trapondersteuning. De accu of motor zorgt ervoor dat jij minder intensief hoeft te trappen tijdens de fietsrit. De accu kan echter op verschillende plaatsen van de fiets zitten. Zo is er een voorwielaccu, die relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden is. De meeste e-bikes in de laagste prijsklasse hebben dit type accu. Ga je vooral wat pittigere ritjes maken, zoals in een heuvelachtig gebied, dan is een middenaccu aan te raden. Deze kan de power beter kwijt over de hele fiets en biedt meer comfort bij geaccidenteerd terrein. De laatste optie is de achterwielaccu. Deze accu geeft de meest natuurlijke fietservaring omdat het constant voelt als wind in de rug. Nadeel is dat bij het wisselen van het achterwiel, bijvoorbeeld bij een lekke band, de accu opnieuw moet worden afgesteld.

Display

Tegenwoordig hebben de meeste e-bikes een mooie display. Op deze display krijg je de mogelijkheid om bepaalde dingen van de fiets te kunnen zien of aflezen. Een display kan echter eenvoudig zijn ontworpen, maar kan ook zeer uitgebreide functies bieden. Als je dit belangrijk vindt, is het aan te raden om hier goed op te letten bij de aankoop. Hoe duurder de fiets, hoe uitgebreider het display vaak is. Zaken als snelheid, accu inhoud, afgelegde afstand, intensiteit, temperatuur en andere zaken zijn mogelijk af te lezen.

Frame en stuur

Naast de zaken als het display en de accu, die voor een e-bike natuurlijk erg belangrijk zijn, is het ook van groot belang om naar het frame en het stuur te kijken. Een fiets moet uiteraard ook comfortabel zijn. Je moet je prettig voelen op de fiets en daar speelt het frame een grote rol bij. Het instellen van het stuur is niet bij elke fiets mogelijk, maar kan belangrijk voor je zijn. Een testrit op een e-bike is dan ook altijd aan te raden, omdat dat de beste manier is om te ondervinden of je je goed voelt op de fiets. Probeer daarbij verschillende houdingen uit. Een houding als je rustig fiets, maar ook wanneer je haast hebt en wat minder rechtop gaat zitten.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken van goede e-bikes, denk aan Batavus, Gazelle, Stella en Kalkhoff. Wil je nou bijvoorbeeld zo’n Kalkhoff e-bike vinden? Ga dan online op zoek naar een dealer van dit merk fiets, en probeer een afspraak te maken. De vraag is groot, dus vooraf even checken wat er op voorraad is bij een leverancier is aan te raden. Veel fietsplezier!