Zijn schimmels gevaarlijk?

0
821
schimmels verwijderen huis

Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid. Vooral de zwarte schimmel die niet alleen giftig is, maar ook in veel woningen aanwezig is. Bij een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen milde en ernstige gezondheidsklachten optreden. In dit artikel vertellen we meer over de zwarte schimmel, waarom schimmels gevaarlijk zijn en wat je kunt doen om schimmels te bestrijden.

De zwarte schimmel op vochtige plekken

De zwarte schimmel vind je altijd op vochtige plekken in en rondom het huis. Schimmels in huis vind je vooral op vochtige plaatsen, zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Of in kruipruimtes. Zelfs in de woon- en slaapkamer kun je zwarte schimmels ontdekken. Gesprongen leidingen, defecte regenpijpen en een hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat schimmels een kans krijgen om zich aan een oppervlakte te hechten en zich te vermeerderen. De zwarte schimmel herken je aan de zwarte spikkels of donkere vlekken die op muren, plafonds, kozijnen en textiel verschijnen.

Wanneer is de schimmel gevaarlijk?

Als je zwarte stippen, donkere vlekken of een witte en harige aanslag in je woning detecteert hoef je niet direct in paniek te raken. Natuurlijk zijn schimmels niet prettig en vooral onhygiënisch, maar alleen bij langdurige blootstelling loopt je gezondheid gevaar. Het is dus wel belangrijk dat je direct actie onderneemt als je schimmels vindt. Gelukkig zijn schimmels goed te verwijderen. Vooral in het beginstadium. Dan is een behandeling met heet water en wat soda of een schimmelreiniger al voldoende om schimmels te verwijderen. Bij een hardnekkige schimmel en in een vergevorderd stadium heb je vaak de specialist nodig die schimmels deskundig kan verwijderen.

Welke gezondheidsklachten kunnen bij langdurige blootstelling ontstaan?

Bij een blootstelling aan de sporen van schimmels kunnen zowel milde als ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Onder milde klachten verstaan wij een geïrriteerde huid, jeukende en brandende ogen en geïrriteerde slijmvliezen. Onder ernstige klachten verstaan wij longproblemen, extreme vermoeidheid, stress en astma. Ook misselijk en braken kunnen komen door een te lange blootstelling aan schimmels. Dat kan gevaarlijk zijn en het is dus goed om niet alleen de schimmels te verwijderen, maar ook om de gezondheidsklachten te behandelen. Het is dan ook belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts als deze klachten als gevolg van blootstelling aan schimmels zijn ontstaan.

Zijn schimmels per definitie gevaarlijk?

Schimmels zijn per definitie gevaarlijk. Vooral de zwarte schimmel die helaas ook het vaakst voorkomt. Ruim 30% van de inwoners van Nederland hebben last van vochtproblemen en dus ook schimmelvorming in en rondom de woning. Toch hoef je niet altijd ziek te worden als je bent blootgesteld aan de sporen van een schimmel. De één is er immers meer vatbaar voor dan de ander. Goed voor de gezondheid is het sowieso niet. Of je nu wel of geen klachten hebt. Daarom is het ook niet goed om schimmels te onderschatten en deze direct te verwijderen als je ze vindt.

Kan ik voorkomen dat ik ziek word?

Je kunt veel dingen doen om te voorkomen dat je ziek wordt van schimmels en dat is logischerwijs ervoor zorgen dat schimmels geen kans krijgen om zich in de woning te vermeerderen. We geven je een paar handige tips en trucs om schimmels te voorkomen.

  1. Ventileren is belangrijk. Zet deuren en ramen tegenover elkaar open zodat schimmelsporen naar buiten gaan.
  2. Droog natte plekken in een badkamer, toilet of een keuken als je deze ruimtes hebt gebruikt. Geen vocht betekent voor schimmels ook geen kans om zich te hechten.
  3. Luchtvochtigheid meten doe je door middel van een hygrometer. Bij een te hoge luchtvochtigheid heb je kans op schimmelvorming en dit kun je voorkomen door een luchtontvochtiger en vochtvreters neer te zetten.
  4. Koop een luchtreiniger om de lucht in huis te laten zuiveren. Let er wel op dat je een luchtreiniger koopt die kan optreden tegen schimmels en schimmelsporen. 
  5. Gebruik schimmelwerende verf in badkamers, toiletten en keukens. Deze verfsoort geeft schimmels geen schijn van kans om zich te hechten
  6. Zorg ervoor dat je altijd soda of een schimmelreiniger in huis hebt. Zo kun je direct acteren wanneer je schimmelvorming ontdekt.