Hoe stel je een lekker glutenvrij ontbijt samen?

0
942
glutenvrij eten

Steeds meer mensen eten glutenvrij. Wanneer je hiermee begint kan het lastig zijn om te weten hoe je het aan moet pakken. In dit artikel vertellen we je meer over glutenvrij eten en hoe je in een handomdraai een lekker glutenvrij ontbijt op tafel zet. Want ook zonder gluten kun je lekker eten. Benieuwd hoe je dat doet, en of het voor jou slim kan zijn om een tijdje zonder gluten te eten? Lees dan snel verder!

Waarom glutenvrij eten?

Sommige mensen kunnen niet tegen gluten. Zij hebben een glutenintolerantie, wat betekent dat hun lichaam gluten niet goed kan verwerken. Dit wordt ook wel coeliakie genoemd. Heb je coeliakie, dan irriteert en beschadigt het eten van gluten je darmslijmvlies, wat verschillende klachten kan geven. Zo krijgen mensen met coeliakie na het eten van gluten hevige buikpijn en diarree. Ook kunnen ze door het beschadigen van hun slijmvlies minder voedingsstoffen opnemen. Voor hen is het noodzakelijk gluten te vermijden, maar ook wanneer je geen coeliakie hebt kan het gezond zijn gluten uit je dieet te schrappen.

Darmklachten door gluten

Een gevoeligheid voor gluten is namelijk moeilijk te diagnosticeren, maar kenmerkt zich vaak door vage buikklachten die moeilijk te plaatsen zijn, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en een onregelmatige stoelgang. Heb je hier last van, dan doe je er goed aan een keer glutenvrij eten uit te proberen. Door gluten voor een langere tijd uit je eetpatroon te halen zul je snel merken of je klachten verminderen. Gelukkig hebben we gluten niet nodig om gezond te kunnen leven, en zijn glutenvrije producten ook steeds beter verkrijgbaar.

Glutenvrije producten kopen

Koop je producten in de supermarkt, dan moet je goed letten op de verpakkingen. Gluten zitten in bepaalde graansoorten zoals tarwe en spelt, maar omdat tarwe vaak als bindmiddel wordt gebruikt kan het ook in producten zoals drop, soep en vleeswaren terugkomen. Glutenvrije producten kopen doe je het liefst in een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole. Hier kun je met gemak online glutenvrije producten zoals crackers, pasta en meel kopen. Op die manier hoef je niets te missen wanneer je zonder gluten eet.

Muesli, cornflakes en crackers

Waarschijnlijk eet jij voor je ontbijt graag producten waar graan in verwerkt is, zoals brood, muesli of crackers. Deze producten zijn gemakkelijk glutenvrij te krijgen. Glutenvrije musli is vaak verrijkt met bijvoorbeeld rozijnen, appels en noten, wat zorgt voor een goede mix aan voedingsstoffen. Ook crackers, gemaakt van bijvoorbeeld mais of quinoa in plaats van tarwe, kunnen goed glutenvrij geproduceerd worden. Op die manier hoef je je eetpatroon niet te veel aan te passen wanneer je besluit glutenvrij te eten.