Gezonde leefstijl met het proteïne dieet

0
922
proteïne dieet

Wil je een gezondere leefstijl maar weet je niet hoe je moet beginnen? Het proteïne dieet kan daarbij helpen door je koolhydraten te vervangen door eiwitten. Dus weg met alle suikers en zeg hallo tegen meer eiwitten eten. Er zijn over dit populaire dieet online genoeg recepten en voedingslijsten te vinden die je ook hierbij kunnen helpen.

Wat is het proteïne dieet?

Het proteïne dieet wordt ook wel het eiwitdieet genoemd. Dit dieet wordt toegepast om gezonder te leven en gedag te zeggen tegen je ongezonde leefstijl. De inname van calorieën en koolhydraten verminder je tijdens het proteïne dieet. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in pasta, brood, aardappelen en rijst. De koolhydraten vervang je door eiwitten. Net als koolhydraten en vetten, zijn eiwitten een voedingsstof. Eiwitten zijn essentieel voor het lichaam en helpen bij de spieropbouw en -onderhoud. Met het proteïne dieet kan je een terugval na het dieet voorkomen. Tijdens het proteïne dieet leer je wat gezonde voeding is. Wanneer je na het dieet gezond blijft eten, zal je geen last krijgen van een terugval.

Hoe werkt het proteïne dieet?

Het proteïne dieet is gebaseerd op veel eiwitten eten en weinig vetten, koolhydraten en daarmee ook suikers. Doordat je weinig koolhydraten en vetten binnen krijgt, kan je lichaam hier geen brandstof uit halen. Je lichaam gaat zoeken naar een alternatieve energiebron, namelijk lichaamsvet. Dit dient ook goed als brandstof dus zal het lichaam overgaan op het verbranden van deze vetten. Dit proces begint 48 uur na de start van het proteïne dieet. Het proteïne dieet voorkomt spierverlies. Door een ruime inname van proteïne behoud je de spiermassa, stilt het de zoete trek en een overschot aan proteïne wordt omgezet in energie.

Voeding met eiwitten

Eiwitten zitten in bijna alle voedingsmiddelen. Er zijn twee verschillende soorten eiwitten. Dit zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten zitten voornamelijk in vlees, vis, kaas, melk en eieren. Sporters eten daarom vaak kwark, kip, rijst, pasta, broccoli en vis, omdat hier veel eiwitten in zitten. De plantaardige eiwitten zijn te vinden in graanproducten, brood, noten en peulvruchten.

Gemiddelde inname eiwitten

Volwassen mensen hebben elke dag gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Bepaalde groepen hebben meer nodig zoals kinderen, vegetariërs, veganisten, vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven. Mensen met wonden en bepaalde aandoeningen en kracht- en duursporters hebben ook iets meer nodig.

Voor wie is het proteïne dieet geschikt?

Het dieet is toepasbaar voor iedereen die een gezonde leefstijl wil bereiken. Voor veel mensen is het zelfs een nieuwe manier van leven. Sporters passen dit dieet vaak toe om te helpen bij de spieropbouw en spieronderhoud. Iedereen met een normale gezondheid kan het dieet volgen. Twijfel je over je gezondheid? Overleg dan eerst met de huisarts.