Veilig werken doe je zó

0
2315
werkvloer veiligheid

Een bekend gezegde is ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren die zij lopen. Dit is niet alleen thuis het geval, maar zeker ook op de werkvloer. Sterker nog, op de werkvloer gebeuren relatief veel ongelukken in vergelijking met thuis. Op zich ook niet vreemd, want jij brengt hier een groot deel van jouw tijd door. Uiteraard wil jij de kans op ongelukken op de werkvloer zo klein mogelijk maken. Probleem is alleen dat niet iedereen weet hoe zij veilig te werk moeten gaan. Daarnaast is dit op de ene werkplek natuurlijk een stuk makkelijker dan op de andere. Wil jij altijd veilig te werk gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst geven wij jou namelijk een aantal tips om de kans op ongelukken op de werkvloer tot een minimum te beperken.

1. Ga veilig te werk

Mensen die in een fabriek werken, lopen meer gevaar op de werkvloer dan iemand die op kantoor zit. Voor mensen in deze eerste beroepstak is het daarom belangrijk om veilig te werk te gaan. Een goede eerste stap hierin is om veilige kleding te dragen. Kies voor schoenen met stalen neuzen en draag bijvoorbeeld ook een helm en eventueel andere beschermende kleding. Veel bedrijven bieden hun personeel de mogelijkheid aan dit aan te schaffen. Maak hier gebruik van, want jij kunt het werk zo een stuk veiliger uitvoeren.

2. Ruim rommel op

Veel ongelukken op de werkvloer zijn het gevolg van een slordige werkomgeving. Op menig productielocatie slingert van alles rond. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld gemakkelijk struikelen. De kans op verwondingen is in dat geval groot. Zorg er daarom altijd voor dat jouw werkplek netjes opgeruimd is. Denk niet alleen aan gereedschappen, maar maak ook een natte vloer tijdig droog. Belangrijk hierin is dat jij de werkprocedures van jouw werkgever volgt. Wanneer je dit doet, wordt de kans op ongelukken op de werkvloer al aanzienlijk kleiner.

3. Tref voorzorgsmaatregelen

Zoals gezegd zit een ongeluk in een klein hoekje. Jij kunt nog zo netjes en veilig te werk gaan, een ongeluk kan nog steeds gebeuren. Daarom is het belangrijk dat jij de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Als eigenaar van een fabriek moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat er personeel is met een EHBO-diploma. Zij weten hierdoor hoe zij moeten handelen in bepaalde situaties. Daarnaast is een EHBO-koffer ook raadzaam. Bij ongelukken kun jij zo direct actie ondernemen. De kans op ernstig letsel kan hierdoor toch alweer aanzienlijk beperkt worden.

4. Let op je collega’s

Binnen de meeste bedrijven werken mensen met elkaar samen. Indien jij op een productielocatie werkt, is dit zeker het geval. Samen met jouw collega’s kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat jullie veilig te werk gaan. Denk niet alleen maar aan jezelf, maar let vooral ook op je collega’s. Door elkaar in de gaten te houden, kunnen jullie elkaar behoeden voor ongelukken op de werkvloer.

5. Weet wat je kan verwachten

Werk jij voor het eerst met bepaalde gereedschappen? Of word je ingezet op een andere afdeling? Zorg er dan altijd voor dat jij weet wat je te wachten staat. Bekijk de risico’s en begin dan pas met het werk. Vraag vooral ook een collega om het een aantal keer voor te doen. Zo kun jij de kunst afkijken. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat jij slachtoffer wordt van een ongeluk op de werkvloer. En daar zit jij natuurlijk niet op te wachten!

Is er toch een ongeluk gebeurd? Zo vind jij een geschikte vervanger!

Als eigenaar van een onderneming hoop jij natuurlijk dat jouw medewerkers niet te maken krijgen met ongelukken op de werkvloer. Hiertoe neem je ongetwijfeld de nodige maatregelen. Toch kunnen er nog steeds ongelukken gebeuren. Is één van jouw personeelsleden gedurende lange tijd uitgeschakeld als gevolg van een ongeluk? Dan ga je vast en zeker op zoek naar een vervanger. Dit kun je extern doen, maar je kunt ook eerst intern kijken. Je moet in dat geval wel het skills management binnen jouw bedrijf in kaart hebben. Zodoende weet je namelijk precies welke medewerkers over welke capaciteiten beschikken. Hierdoor weet je direct of iemand capabel is om de taak uit te voeren. De kwaliteiten van jouw medewerkers kun je natuurlijk bijhouden in een programma als Excel. Dit is echter bijzonder bewerkelijk. Bovendien kost het je veel tijd om alles telkens handmatig uit te zoeken. Wil jij de skills matrixen van jouw onderneming automatiseren? Neem dan eens een kijkje bij AG5. Dit bedrijf biedt een handige Skills Management Software aan. Hiermee kun jij binnen één dag jouw skills matrixen in Excel overzetten. Zodoende kost het jou nog maar bijzonder weinig tijd om een geschikte vervanger te vinden, bijvoorbeeld na ongelukken op de werkvloer.

Lees ook: zo vind je betaalbare kantoorruimte!